Сос Песто

Сос Песто

Време за приготвяне: 10 мин

Песто (италия. Песто) – популярните италиански сос, който обикновено се сервира с меса, риба и паста. Класика в италианската кухня. Кажи, как се приготвя сос песто в домашни условия.

Начин на приготвяне:

Съставки:

Маслиново масло, сирене и босилек са основните съставки сос песто. Класически сос песто се приготвя от босилек, чесън, семена, борови ядки, сирене пекорино, сол и зехтин. В по-евтини варианти на рецепти с песто, вместо семена, борови ядки се използват кашу или орехи, сирене пекорино се заменят с gran падано или пармезан. Понякога в този сос се добавят сушени на слънце домати.

Свойства и произход:

Рецепта за този сос е открит и да се развива в региона Лигурия, северна Италия. Името на соса като от думи «pestare», «pestato», което в превод от италиански означава «да бие, да се тъпчат, смачкат». Изглежда, сос е наречен така по начина на приготвяне. Френската версия на този сос се наричат «писту» («pistou»), го произвеждат в Прованс. В Германия в този сос вместо босилек добавят черемшу. В Австрия тя се приготвя от тиквени семки и се наричат «тиква с песто». Известно е, че вземането на сос започна още по времето на Римската империя. Но при този първите документални сведения за него датират от 1865 година. В продажба сос песто идва в по-малки буркани и най-често е зелен цвят. Понякога произвеждат песто червен цвят, в този сос се добавят доматите.

Приложение:

Сос песто най-често се споменава като пълнители в рецепти на супи. Тя се използва при приготвянето на ястия от риба, пиле, както и тестени изделия и паста, особено fettucine. На масата се сервират с песто, разпределени на хляб или крекери. Значително подобрява вкуса на ястия от варени картофи и месо, ако ги подправете със сос песто.

Готвене рецепта:

За да приготвите соса песто в домашни условия с използването на специална мраморна хоросан, в която удряха с всички съставки на соса до получаване на гъста хомогенна маса.

Съвети на главния готвач:

При приготвяне на песто с пармезан препоръчва се да не се добавя в соса сол, тъй като този сирене е доста солено.

Необходими продукти:

  • Босилек пресен зелен (китка) — 1 Брой
  • Кедрови ядки — 30 Гр
  • Зехтин — 100 Милилитра
  • Пармезан — 30 Грама
  • Чесън — 2 Скилидки
  • Сол — 1/2 Чаени лъжички

Брой порции: 3

Как да сготвим «Песто»

Сос Песто - снимка стъпка 1 За да приготвите соса ни необходими следните съставки. Малко, нали?

Сос Песто - снимка стъпка 2 Сосът се приготвя елементарно. Вземете един хаван с чукало, поставени там босилек и сол. Смачкани до консистенцията на каша.

Сос Песто - снимка стъпка 3 След това добавете в един хаван останалите съставки — сирене, орехи, чесън и зехтин. Разруши до хомогенност.

Сос Песто - снимка стъпка 4 Разруши до хомогенност. След като стане хомогенна сос Песто е готов и може да се сервира

:) 5 минути — и готово!