Сос Беарнез

Сос Беарнез

Време за приготвяне: 20 мин

Сос Беарнез, a.k.a беарнским сос — това е много пикантен френски сос, подходящ за ястия, приготвени на скара. Искате ли да изненадате гостите необичайно сос — опитайте сос Беарнез.

Начин на приготвяне:

Сос Беарнез — един от стотиците гениалния френски сосове. Струва си сервира се към ястия, които са приготвени на скара, но лично аз някога да го пробва и с някои други месни и рибни ястия — също много, дори нищо. Беарнез се приготвя много бързо, просто и да е от тези продукти, които най-често вече е у дома. Ако искате да разнообразят вкуса на някои познати ястия — опитайте се прилагат към него френски сос Беарнез.

Беарнский сос (франц. Sause bearnaise) – традиционен френски яйца-маслен сос, който се поднася към риба, месни и зеленчукови ястия.

Готвене рецепта беарнского сос е открит и да се развива във Франция. Го нарекли в чест на краля на Франция Анри IV, уроженца Беарна.

Известният беарнский сос най-често се споменава в рецепти от френската кухня. Той отлично се комбинира с ястия от месо и птици. Във Франция беарнский сос взето сервира се към ястия от риба. Добър нюанс на вкуса на този сос придава и зеленчукови ястия.

При приготвянето на беарнского сос като допълнителна съставка понякога използват жълтъците на яйцата. Той се прилага в маса заедно с разтопеното масло.

Необходими продукти:

  • Лук — 2 Броя
  • Стрък естрагон — 3 Броя
  • Винен оцет — 3, Чл. лъжици
  • Бяло сухо вино — 3, Чл. лъжици
  • Яйчен жълтък — 3 Броя
  • Топла вода — 1 Член. лъжица
  • Масло — 150 Грама
  • Сол и черен пипер — На вкус

Брой порции: 3-4

Как да сготвим «Сос Беарнез»

Сос Беарнез - снимка стъпка 1 Вземете тиган на много слаб огън увариваем в него смес от следните съставки: лук, оцета, виното, черен пипер и настъргани клончета естрагон. Варете тази течна смес, като се разбърква, за около 10 минути.

Сос Беарнез - снимка стъпка 2 Успоредно с това, на слаб огън да се разтопи маслото. Жълтъците разбийте с малко вода, тук също добавяме разтопеното масло, внимателно се разбърква.

Сос Беарнез - снимка стъпка 3 В блендер се смила уваренную смес от първата точка до хомогенност, след това добавете сместа от жълтъци и масло и отново разбийте до получаване на гладка консистенция. Сос консистенцията трябва да е достатъчно гъста, не текучим.

Сос Беарнез - снимка стъпка 4 След като сосът е придобил нужната консистенция — почистваме го от купата на миксера, те да се прехвърлят в соусницу и сервирайте със стайна температура. Повтарям, сос е подходящ за ястия, приготвени на скара на дървени въглища, така и просто за всеки месо или риба.