Рыбник

Рыбник

Време за приготвяне: 1 ч. и 0 мин.

Рыбник — това, както може да се досетите от името, рибен пай, за готвене, което традиционно се използва херинга. Ако обичате сладкиши с помощта на риба, които ще ви харесат!

Начин на приготвяне:

Рыбник — традиционен молдовски (по-точно, бесарабският) пай от риба, която е мигрирала до там от България. Основна характеристика на приготвяне рыбника е именно в мента зъби, която аз никога не съм виждал в Москва (в супермаркети, най-малко), но която ядат почти всички молдовци. Впрочем, и без тази паста може да готви — също вкусно се получава.

Надявам се, рыбник ще ви хареса. Приятен апетит! Гответе с удоволствие!

:)

Необходими продукти:

  • Херинга — 2 Броя
  • Глава Лук — 8 Парчета
  • Картофи — 2 Броя
  • Чубрица — На вкус
  • Тестото мая — 500 Грама
  • Сол, черен пипер — На вкус
  • Перечная паста — 2 Ст. лъжици

Брой порции: 8-9

Как да сготвим «Рыбник»

Рыбник - снимка стъпка 1 Веднага да кажа, че рыбник ние ще се пече от тесто, така че в тази рецепта по подразбиране се смята, че мая тесто вече имате (неговата рецепта се намери лесно в този сайт). Ще се пристъпи веднага към плънка. Дребно нарязания лук на тънки полухалки.

Рыбник - снимка стъпка 2 Запържете лука до золотистости, след това добавете към него на малки кубчета нарязани картофи. Запържете всичко заедно още 5-6 минути.

Рыбник - снимка стъпка 3 Сега в тиган, трябва да добавите перечную паста за зъби. Със сигурност имате възниква въпросът — какво е това. Обясняваме. Перечная паста (в Молдова я наричат червено) — това е паста с висока концентрация на протрит чушки. Ако такава паста не сте — може да се опитате да нарежете няколко чушки в блендер. В краен случай — добавете доматеното пюре и черен пипер.

Рыбник - снимка стъпка 4 Заедно с паста, добавете в тигана, чубрица, сол и черен пипер. Разбърква се.

Рыбник - снимка стъпка 5 Оставете да къкри за около 5-6 минути, след което отстранете от огъня.

Рыбник - снимка стъпка 6 Тестото отново, вече трябва да са готови и чакат нас.

Рыбник - снимка стъпка 7 Що се отнася до херинга, тогава може да се тегли вече готовото филе, но аз не вярвам на механични способи за отделяне на филето от риба и защото правя всичко на ръка. Така че, вземете херинга.

Рыбник - снимка стъпка 8 И превръщаме я в малки парчета филе от херинга. Повтарям, ако нямат желание да се занимавам с риба — можете да вземете и вече готовото филе.

Рыбник - снимка стъпка 9 От нашето тесто разточете с дебелина торта с диаметър около 35-40 виж В център разстила зеленчуковата плънка и рибни филета.

Рыбник - снимка стъпка 10 Внимателно скрепляем край.

Рыбник - снимка стъпка 11 Сложете рыбник в намазана с масло тава. Тава за печене поставяме в предварително загрята до 180-190 градуса фурна за 40 минути, след което рыбник ще бъде готов. Остава само да се сдобият с него, леко да се охлади, нарежете и сервирайте. Приятен!