Затворена пица със зеленчуци

Затворена пица със зеленчуци

Време за приготвяне: 1 чаена 10 мин

Затворена пица (или кальцоне — от италиански calzone) се оказва още по-сочна и ароматна, отколкото един обикновен. Но и да се готви малко по-трудно.

Начин на приготвяне:

Знам, че в пиццериях затворена пица се радват на не по-малко успех, отколкото на открито, но въпреки това ги къщата, приготвят единици, защото не знаят как да затворена пица. В действителност, затворена пица в приготвянето на не много хлопотнее vulgare — и този рецепта със снимка го потвърждава. Затворена пица се получава една много по-сочна и ароматна, отколкото един обикновен, в него се запазва по-голямо количество сокове и течности. В тази рецепта като пълнеж се използват зеленчуци, но при желание може да се добави и месо, гъби, риба. Късмет!

Необходими продукти:

 • Брашно — 500 Гр
 • Маята е суха — 5 Грама
 • Сол морска — 1/2 Чаени лъжички
 • Маслиново масло — 90 Милилитра
 • Лук — 1 Брой
 • Чесън — 3 Скилидки
 • Тиква — 800 Грама
 • Домати в собствен сок — 800 Грама
 • Босилек, зелен пресен — 30 Грама
 • Каперси — 15 Грама
 • Моцарела — 100 Грама

Брой порции: 3-4

Как да сготвим «Затворена пица със зеленчуци»

Затворена пица със зеленчуци - снимка стъпка 1 Започваме с тестото. Смесете брашното, солта и маята, правим от тази маса горочку със задълбочаване в средата. Изсипете в задълбочаването на 300 мл вода със зехтин, внимателно се разбърква.

Затворена пица със зеленчуци - снимка стъпка 2 Когато всички съставки за тестото се перемешаются, може да започне да се замеси тестото. Тестото трябва да се меси усърдно, че се е случило много еластична — иначе закрита пица няма да стане. Месене, сложете тестото в топло място за около 40 минути — тя трябва да се издигне.

Затворена пица със зеленчуци - снимка стъпка 3 А докато тестото се издига — ние подготви плънка. Загрейте в тиган зехтин, след това пассеруем там ситно нарязаните лук и чесън. След няколко минути добавете нарязаните на кубчета тиквички и домати в собствен сок, заедно с течността.

Затворена пица със зеленчуци - снимка стъпка 4 Когато доматите са омекотени — намаляваме огъня и оставете да къкри за 20 минути зеленчуци.

Затворена пица със зеленчуци - снимка стъпка 5 В края на гасене добавете нарязаните листа от босилек, каперси, сол и черен пипер на нашата зеленчукова плънка, добре разбъркайте и отстранете от огъня.

Затворена пица със зеленчуци - снимка стъпка 6 Когато тестото се издига, трябва отново да го месите, се разделят на четири части и всяка от тях се разточва на кръг с дебелина някъде в 0,5 виж На половината от всеки шев се разстила зеленчуковата плънка и няколко топки моцареллы.

Затворена пица със зеленчуци - снимка стъпка 7 Втората половина от тестото покрийте с плънката.

Затворена пица със зеленчуци - снимка стъпка 8 Добре скрепляем край.

Затворена пица със зеленчуци - снимка стъпка 9 Сложете затворена пица в намазана с масло тава, отгоре правим няколко неравности (това се прави, за да ненужна течност выкипала), отгоре поръсени с масло и се пече до готовност (около 20 минути при температура 180 градуса).